Στήριξη των νέων αγροτών μέσω του Μέτρου 112

Στήριξη των νέων αγροτών μέσω του Μέτρου 112

Αρ. Πρωτ. 6159/16.02.2010

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» έθετε ως στόχο την παροχή κινήτρων σε νέους αγρότες για την εγκατάστασή τους στην ελληνική ύπαιθρο, ενώ παράλληλα προβλέπεται η υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου και η διαρθρωτική προσαρμογή των παραγωγών.

Η έγκριση του Μέτρου 112 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για τη χώρα μας την ένταξη 12.000 νέων αγροτών κατά την χρονική περίοδο 2007-2013. Μέχρι τη λήξη της υποβολής των αιτήσεων τον Ιούλιο του 2009, οι δικαιούχοι ένταξης στο πρόγραμμα ανέρχονταν στους 8.500 νέους αγρότες.  Ο αρχικός προϋπολογισμός άγγιζε τα 100,0 εκατ. ευρώ, ποσό ωστόσο που δεν επαρκούσε για την κάλυψη του συνόλου των υποψηφίων προτάσεων νέων αγροτών. Προκειμένου να στηριχθεί έμπρακτα και ουσιαστικά ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, να αναζωογονηθεί η ελληνική ύπαιθρος, η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε στην αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού στα 275,0 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την 11316/3-9-09 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ωστόσο, με την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας και σύμφωνα με τη νέα  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκαν μόνο οι πρώτες  3.000 αιτήσεις, αφήνοντας εκτός Μέτρου τους υπόλοιπους 5.500 νέους αγρότες που είχαν συμπεριληφθεί ως δικαιούχοι από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η απόφαση του Υπουργείου έρχεται τη στιγμή που οι νέοι αγρότες έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της εγκατάστασής τους και της έναρξης επαγγέλματος, καθώς προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα για το πρόγραμμα έπρεπε να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους ως γεωργοί, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια τόσο για την εγκατάστασή τους όσο και για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Για ποιους λόγους και με βάση ποια κριτήρια εξαιρεί η νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου 5.500 νέους αγρότες από την ένταξή τους στο Μέτρο 112, που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά οι 5.500 νέοι αγρότες και κατ' επέκταση ο αγροτικός τομέας της χώρας μας, που εξαιρούνται από το Μέτρο 112 σύμφωνα με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενώ έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για το ξεκίνημα τους ως νέοι αγρότες:

Απάντηση Υπουργείου